joi, 26 noiembrie 2015

Ploua. Vrei sa scoti masina din parcare? Iata ce trebuie sa faci

Ploua si bineinteles, nu vrei sa iei apa la picioare. Asa ca scoti masina la inaintare, ca din concediul de asta vara sta acolo neatinsa.

Dar daca tot faci asta, iesi din casa cu 5-10 minute mai devreme decat de obicei ca sa ai timp sa:

1. verifici sistemul de lumini si ca e perfect functional - nu ma refer numai ca ai o pozitie aprinsa pe partea stanga.
2. pornesti motorul si dezaburirea pana te asiguri ca vizibilitatea din masina este perfecta. Cureti de stropi de ploaie luneta (cu stergator sau manual cu lama), geamurile laterale (le cobori/ridici sau manual cu lama) si parbrizul. Dezaburirea functioneaza prin pornirea aerului conditionat (usuca aerul circulat), NU a ventilatiei!
3. Stergi oglinzile, pornesti incalzirea si astepti pana sunt uscate incat sa poti observa ce se intampla in spatele masinii.

Mai departe, odata ce ai iesit din parcare, tine cont ca:
1. dezaburirea trebuie sa fie functionala permanent pentru a preveni aburirea nu numai a parbrizului, dar si a lunetei si a geamurilor laterale. Tine o carpa/burete la indemana in buzunarul usii sa poti curata geamurile in eventualitatea ca dezaburirea nu face fata.
2. Luminile de intalnire aprinse permanent. NU POZITIILE, ca alea nu fac doi bani.
3. Viteza de rulare adaptata si tine distanta fata de masina din fata.
4.Observa baltile de pe marginea soselei si redu viteza, altfel ai toate sansele sa stropesti trecatorii sau sa umpli alta masina de mizerie pe parbriz - nu ai vrea sa fii in locul lor, nu?
5. Porneste de la urmatoarele premise axiomatice: toti pietonii sunt imbecili care vor sa se sinucida si toti ceilalti soferi sunt imbecili al caror scop este sa intre in tine. Nu este 100% adevarat , bineinteles, dar daca o aplici ca si cum ar fi, te va ajuta sa eviti nenumarate surprize.
6. Mersul pe vreme proasta reclama mult mai multa atentie la trafic decat in conditii normale. Redu la minim factorii deranjanti (muzica data prea tare, conversatiile in masina etc). 

Atentie foarte foarte mare la pietoni! Au tendinta sa traverseze de aiurea sau in fuga, ascunsi sub gluga sau umbrela si prin urmare neatenti la trafic. In plus, gandeste-te ca multi nu au fost niciodata la volan si nu au habar de distante de franare, vizibilitate etc.... si asteapta-te sa se comporte ca atare.

Atentie foarte mare la biciclisti! Desi trebuie sa fii cumva inconstient sa mergi pe bicicleta in asemenea conditii, exista specimene. Cu pelerine de ploaie pe ei, le va fi mai dificil sa fie atenti in jurul lor, in plus pericolul de derapaj este foarte mare.

Fii civilizat, fii atent, fii respectuos si ai o sansa in plus sa ajungi fara probleme la destinatie.

Si nu te enerva... un prost nu devine mai destept daca il faci albie de porci... in plus, cine stie, s-ar putea ca data viitoare prostul sa fii chiar tu :)


2 comentarii: